Sítio Santo Antônio

Farmár: Aloízio de Lellis Maciel

Aloízio pestuje odrody Red Acaiá, Mundo Novo, Red a Yellow Catuaí. V roku 2020 v súťaži odrodových káv získal cenu od družstva Coopervass. Víťazom sa stal vďaka odrode Yellow Catuaí so skóre 88, ktorý si KAVAZ BRAZIL už rezervoval pre ďalšiu dodávku na Slovensko. Nadmorská výška jeho farmy je okolo 1400 metrov. O farmu sa stará sám a odroda je zbieraná ručne.

Sítio São Sebastião

Farmár: Henrique Nunes

Henriqueho otec dlho pestoval zemiaky. V roku 1986 namiesto toho zacítil príležitosť pestovať kávu, zameral sa na rozvoj malej kávovej farmy a učil svojho syna, Henrique Nunes, ktorý má v súčasnosti 43 rokov a je zodpovedný za obchod, pestovanie a zlepšovanie kvality kávy. Farma Sítio São Sebastião (pomenovaná podľa kresťanského svätca svätého Sebastiána) sa nachádza na privilegovanom horskom mieste, kde Henrique pestuje odrody Obatã, Arara, Red a Yellow Catuaí. Nadmorská výška jeho farmy je 1 200 m. V rámci farmy má aj škôlku. Využíva vyvýšené záhony na sušenie micro-lotov, ale tiež moderné sušičky, ktoré uľahčujú proces sušenia na terase. Pri každom zbere sa zameriava na dosiahnutie najlepších výsledkov správnym obhospodarovaním plodín.

Fazenda Chapadão

Farmár: Ciro Sousa Alvarenga

Rodrigo, mladý muž spolu so svojím otcom, pánom Cirom a bratom sa starajú o výsadbu sami. Pestujú odrody Catiguá, Yellow Bourbon, Red a Yellow Catuaí. Farma je nádherná a skvele udržiavaná. Spoločne vyrábajú mikro a nano loty; na sušenie kávy používajú africké postele. Skladujú kávu v šupke, čo predlžuje a zvyšuje jej kvalitu. Na farme majú medzi kávovníkmi Brachiariu (potrava pre kravy), ktorá dodáva organický materiál pre pôdu a chráni pôdu pred suchom a eróziou, reguluje hlístu (malý hmyz, ktorý žije v koreňoch kávovníkov a žerie hnojivá), a keď je kávovník mladý a krátky, blokuje vietor a chráni ho. Tento typ produkcie zaisťuje vysokú kvalitu zrna, čo je pre Rodriga a jeho rodinu prioritou.

Fazenda Pirapitinga

Farmárka: Dayana K. Baptista Chamma

Farmu kúpila Dayanina rodina v roku 2000. V roku 2016 sa Dayana stala zodpovednou za farmu, potom, čo jej zomrela mama, spolu s manželom začala hľadať zlepšenia procesov, aby získali lepšiu ekonomickú, sociálnu a environmentálnu udržateľnosť a kávu vyššej kvality. V roku 2017 testovali ich odrodu kávy Mundo Novo Q-graderi, ktorí boli ohromení chuťou tejto kávy, a preto sa odvtedy rozhodli produkovať mikroloty a venovať osobitnú pozornosť jej pestovaniu s cieľom maximalizovať jej kvalitatívny potenciál. Pestujú však aj odrody Sequeiro, Catuaí a v roku 2020 vysadili Araru a Yellow Bourbon. Farma sa nachádza v Monte Carmelo – Minas Gerais.

Fazenda Nossa Senhora Aparecida a Fazenda Nossa Senhora da Paz

Farmárka: Marcia de Jesus Sousa Borges

Marcia pracuje s kávou od detstva. V roku 1998 sa jej a jej manželovi podarilo kúpiť si vlastný pozemok a rozhodli sa zamerať na výberové kávy a udržateľnosť. Odvtedy rok čo rok vyhrávajú ceny prostredníctvom súťaží a výstav. Dnes majú dve malé farmy v Minas Gerais v nadmorskej výške 1 260 m. Celková plocha týchto dvoch fariem je 11 hektárov. Všetky plody sú zbierané ručne a všetky zrná sú spracované procesom pulped natural/semi-washed. Pestované drody sú: Yellow Bourbon, Icatu, Yellow a Red Catuaí, Mundo Novo a začínajú s novou výsadbou Arary, ako aj s 2 plochami v prechode na organickú kávu.

Fazenda Duas Barras

Farmár: Glenio Penha

Táto veľká farma sa nachádza v Iraí de Minas v regióne Cerrado Mineiro. Glenio vyštudoval manažment pestovania kávy u majstrov na najuznávanejšej univerzite v Brazílii. V súčasnosti sa zameriava na výrobu vysoko kvalitných káv. Pestuje odrody Mundo Novo, IBC12, Topázio a Red Catuaí. Nadmorská výška na jeho farme je od 975 do 1020 metrov. Pre spracovanie kávy využíva proces natural na afrických posteliach aj na betónovej terase. Na celej farme má zavlažovací systém, ktorý zaručuje, že kávovníky nebudú ohrozené pri nedostatočných zrážkach. Aj keď je jeho farma vo vysokej nadmorskej výške, vďaka rovinatému územiu je možné úrodu zbierať mechanicky pomocou moderných strojov, avšak na novo vysadených plochách sa zbiera ručne.

Fazenda Sol Nascente

Farmári: Michell & Nájilla Miranda

Je to rodinná farma, ktorá vznikla už v 19. storočí, v čase, kedy sa káva stala najdôležitejším ekonomickým artiklom v Brazílii. Táto farma sa nachádza v meste Campanha na juhu Minas Gerais v regióne Mantiqueira, v nádhernej oblasti s úžasnou krajinou a nadmorskou výškou 1 200 m, čo je jeden z dôvodov, prečo má káva odtiaľ vynikajúcu kvalitu. Na farme pestujú odrody Red Catuaí, Mundo Novo a Catucaí.

Fazenda Caixetas

Farmár: Ricardo Ignotti

História kávovej kultúry rodiny Ignottiovcov, potomkov talianskych a portugalských imigrantov, sa začala v roku 1986. Otec Lúcie Elisy Ignottiovej, Sebastião Almeida, chcel združiť rodinu dokopy, a preto presvedčil svoju dcéru a svojho zaťa, Ricarda Vagne Ignottiho, aby sa sa presťahovali z Paraná do mesta Patrocínio, v Minas Gerais, a dal im malý kúsok pôdy na farmu.

Ako plynul čas, Ignottiho rodina sa stala schopnou rozšíriť svoju produkciu, a tak predali pôvodný pozemok, na ktorom sa ich veľký sen začal stávať skutočnosťou, a kúpili novú a väčšiu farmu v tom istom regióne, kde pestujú kávu až dodnes.

V roku 2016 zažila ich produkcia ďalšiu expanziu a rodina si prenajala farmu nazývanú Fazenda Caixetas, nachádzajúcu sa v meste Guimarânia. Bolo to práve na tomto území, počas ich druhej úrody, čo začali produkovať špeciálne kávy. Nadmorská výška je tu 1080 metrov a celková plocha zahŕňa 109 hektárov. Plocha s kávou pokrýva 24 hektárov. Pestujú odrody: Acauã Novo, Catuaí, Catucaí, IBC12 a IPR100. V súčasnosti, 28-ročný Vinícius Ignotti, štvrtý potomok rodiny, je zodpovedný za produkciu kávy spolu so svojím otcom Ricardom Ignottim. Várka kávy zaslaná do KAVAZ BRAZIL bola pozbieraná s najväčším podielom zrelých kávových čerešní. Proces sušenia, ktorý trval štrnásť dní, bol vykonaný veľmi pomaly, aby sa tak dosiahli najlepšie výsledky. Po tejto fáze a pred selekciou zŕn zostala káva v odpočívacej debne 30 dní, aby sa homogenizovala vlhkosť zŕn.

Fazenda Serra Negra

Farmári: Sandra Aparecida a Aparecido Salvador Bonfante

Pracovali spolu od detstva na kávových farmách v štáte Paraná, na juhu Brazílie, spolu so svojimi rodinami. V roku 2000 kúpili majetok Fazenda Serra Negra s dvadsiatimi dvomi hektármi v regióne Chapadão de Ferro, privilegovanom území, široko známom pre svoje minerálne bohatstvo. Nadmorská výška je tu 1100 metrov.

Táto várka zaslaná na Slovensko bola medzi 100 najlepšími na Medzinárodnom týždni kávy, avšak ich cieľom je nestále zlepšovať kvalitu, dosahovať väčšie výsledky v súťažiach a snažiť sa o pridanie hodnoty k ich káve. Farma má všetky zákonné rezervy a momentálne Sandra a Aparecido pracujú taktiež na obdržaní certifikátov. Pestujú odrody Mundo Novo a Catuaí.