Naše kávy triedime do štyroch kategórií:

Regionálny Lot

Regionálne loty sú z určitého regiónu (mesta/štátu) a nie je možnosť ako vystopovať konkrétne farmy, na ktorých tieto kávy boli vyprodukované. Môžu to byť napríklad kávy rovnakej odrody a zmiešané vo veľkosklade, kde farmári skladujú svoje kávy. Ak hľadáte najlepší pomer medzi cenou a kvalitou, určite by ste mali uviesť regionálny lot do svojej pražiarne. Profily týchto káv sú veľmi jednoliate, majú vyváženú aciditu a telo a sú vačšinou veľmi vhodné do zmesí.

Single Origin

Single origin sú kávy z jednej a tej istej farmy. Dá sa presne vystopovať z ktorej a v podrobnom rozpise platby na objednávacej stránke viete tiež zistiť cenu, ktorú každý farmár obdržal za svoju kávu. Tieto kávy môžu byť buď speciality, alebo nie (treba pozerať na to, či je pri nich uvedené tzv. „cuppingové skóre“), v prípade speciality káv totiž propagujeme cuppingové skóre a report o kvalite. Obvykle ponúkame 70 až 100 vriec káv single origin.

Specialty

Speciality kávy sú vo všeobecnosti dostupné v menších množstvách, okolo 30 až 60 vriec. Tieto kávy pochádzajú z menších fariem alebo z malého osobitného zberu na veľkej farme, ktorému producenti venovali osobitnú starostlivosť či osobitné postupy a tak do nich viac investovali s cieľom dosiahnuť lepšie výsledky. Títo farmári sa vyznačujú láskou ku kvalite. Tieto kávy sú zvyčajne drahšie, keďže vyžadujú viac práce a viac ľudí zapojených do jednotlivých krokov. Tieto vynikajúce kávy sú určené pre tých, ktorí hľadajú osobitnejšie kávy s jemnými rozdielmi a s výraznými chuťami a arómami.

Micro Lot

Mikroloty sú výberové kávy ponúkané maximálne v množstve 20 vriec (každé po 30 kg), sú ručne zbierané a prevažne sú drahšie, pretože farmári museli najať viac síl na ich zber. Avšak nemajú nevyhnutne vyššie cuppingové skóre než akosté kávy, ktoré nie sú z mikrolotov, pretože kvalita závisí od podmienok pôdy, počasia, nadmorskej výšky a správneho vykonania sušiaceho procesu po zbere.

Kupujeme mikroloty najmä preto, aby sme podporovali malých farmárov, keďže neraz žijú v chudobných pomeroch a chceme im tak prispieť tým, že im umožníme investovať viac do ich fariem a že zaplatíme lepšiu cenu za ich zber. Tak budú mať aj lepšie životné podmienky. Hoci ich zatiaľ môžeme podporovať len mierne, časom plánujeme prispievať trochu viac. Taktiež chceme propagovať ich farmy, fotografie a príbehy na našej podstránke Fotogaléria.

Nižšie môžete nájsť správy o kvalite Speciality káv

Poznáte klasifikáciu kávy metódou Brazil / New York?

Je to takto: skontroluje sa 300 gramov kávy. Počet kávových zŕn ekvivalentný jednej chybe je uvedený v tabuľke 1. Napríklad 5 zlomených zŕn sa počíta ako jedna chyba. Naopak ak sa nájde jeden kamienok, tak sa počíta ako päť chýb. Po spočítaní všetkých chýb sa káva klasifikuje podľa tabuľky 2.

Tabuľka 1.

Vnútorná chyba
Vnútorná chyba Počet výskytov Počet chýb
Čierne zrno 1 1
Kyslé
(vrátane zapáchajúcich zŕn)
1 1
Mušle 3 1
Zelené 5 1
Zlomené 5 1
Poškodené hmyzom 5 1
Deformované 5 1
Cudzia chyba
Cudzia chyba Počet výskytov Počet chýb
Vyschnutá čerešňa 1 1
Plávajúce zrno 2 1
Veľký kameň alebo vetva 1 5
Stredný kameň alebo vetva 1 2
Malý kameň alebo vetva 1 1
Veľká koža alebo šupka 1 1
Stredná koža alebo šupka 3 1
Malá koža alebo šupka 5 1

Tabuľka 2.

Cudzia chyba
Typové číslo Maximálny prípustný počet chýb na 300 g vzorky
NY 2 6
NY 2/3 9
NY 3 13
NY 3/4 21
NY 4 30
NY 4/5 45
NY 5 60
NY 5/6 90
NY 6 120
NY 6/7 180
NY 7 240
NY 8 450