Sítio Terra Branca – Káva Papaya 90

Farmári: Viviane a Geovane dos Santos Matos

Príbeh Sitio Terra Branca sa začal v roku 1820 starou mamou, pani Máriou, keď prišla do oblasti Caparao, nachádzajúcej sa na hranici medzi brazílskymi štátmi Espirito Santo a Minas Gerais. Mária bola vdova s ​​12 deťmi. V tom čase sa v blízkom lese začal ručný výrub sekerou a kosákom, aby sa pripravila pôda na kávové plantáže.

Dlhý čas na týchto pozemkoch chovala zvieratá ako ošípané a sliepky a pestovala zeleninu, čo bol v tom čase trend, a potom začala vysádzať semená kávy priamo do pôdy, keďže v tom čase ešte neexistovali kávovníkové škôlky.

Plantáže sa odovzdávali z generácie na generáciu, až kým sa nedostali do rúk Geovanea a Viviane. Nahradili staré kávovníky novými a v roku 2018 začali pracovať na špeciálnych kávách, zlepšili procesy po zbere, začali vykonávať selektívny zber a investovali do procesov, ako je honey, black honey, fermentation a pulped natural.

Sitio Terra Branca leží v nadmorskej výške 1 000 m.n.m. a kultivujú odrody ako Red Catuaí, 2SN Yellow, Caturra, Arara, Cova 15 Yellow a 785 Yellow. V súčasnosti sú hrdí na všetky ocenenia, ktoré dosiahli na experimentoch s mikro-lotmi, ktoré boli ohodnotené na viacerých súťažiach a výstavách.

Sítio Santo Antônio – Káva Flor de Jasmin

Farmári: Aloízio de Lellis Maciel a Guilherme Rodrigues

Aloízio a Guilherme produkujú odrody Red Acaiá, Mundo Novo, Red a Yellow Catuaí. Jeho Yellow Catuaí je káva, ktorú voláme Flor de Jasmin. KAVAZ BRAZIL má každý rok rezervovanú túto kávu. Má veľmi komplexný chuťový profil vďaka vysokej nadmorskej výške kde rastie, až 1 460 m.n.m. a aj vďaka všetkej špeciálnej starostlivosti, ktorú Aloizio a jeho partner Guilherme venujú svojej farme.

Keď sme sa v júli 2021 stretli s týmito priateľskými farmármi, na naše prekvapenie nám povedali, že sme si kúpili ich kávu po jej prvom zbere. Bola vysadená v roku 2017 a v roku 2020 bola prvýkrát zozbieraná a odoslaná k nám. Fotografie nižšie sú presne z plantáže Flor de Jasmin – Yellow Catuaí. V tomto roku, ako môžete vidieť na fotografiách, kávovníky vyzerajú veľmi zdravo, krásne a dobre sa o ne starajú. Máme zakúpenú celú ich úrodu 2021, ktorá je už na Slovensku. A pri tomto druhom zbere očakávame ešte lepšie výsledky ako pri prvom. Cuppingové skóre je 87/89. Zaplatili sme im vyše 6 EUR/kg (iba za kávu samotnú), aby sme ich podporili v tejto ťažkej dobe. Vstupy, ktoré potrebujú na starostlivosť o farmu, sú približne 3-krát drahšie ako zvyčajne a produktivita bola oveľa nižšia, ako sa očakávalo kvôli klimatickej nestabilite v Brazílii. Sítio Santo Antônio však mrazy nepostihli, vzhľadom na nadmorskú výšku, keďže mrazy zvyčajne spália stromy v nižších polohách. Ich región sa nazýva “Mantiqueira de Minas”, ktorý je v Brazílii oficiálne uznaný ako región vysokokvalitných káv.

Fazenda Chapadão – Kávy Menta Fresca / Mascavo / Castanha do Cerrado

Farmár: Ciro Sousa Alvarenga

Rodrigo, mladý muž spolu so svojím otcom, pánom Cirom a bratom sa starajú o výsadbu sami. Pestujú odrody Catiguá, Yellow Bourbon, Red a Yellow Catuaí. Farma je nádherná a skvele udržiavaná. Spoločne vyrábajú mikro a nano loty; na sušenie kávy používajú africké postele. Skladujú kávu v šupke, čo predlžuje a zvyšuje jej kvalitu. Na farme majú medzi kávovníkmi Brachiariu (potrava pre kravy), ktorá dodáva organický materiál pre pôdu a chráni pôdu pred suchom a eróziou, reguluje hlístu (malý hmyz, ktorý žije v koreňoch kávovníkov a žerie hnojivá), a keď je kávovník mladý a krátky, blokuje vietor a chráni ho. Tento typ produkcie zaisťuje vysokú kvalitu zrna, čo je pre Rodriga a jeho rodinu prioritou.

Fazenda Olhos D’agua – Káva Specialty I

Farmár: Cesar Queiroz de Almeida

Na fotkách vidíte Cesara, jeho otca a syna. Cesar má 48 rokov a rodina má vysadených 25 hektárov kávy. Pestované odrody: Topázio, Mundo Novo, IBC12, Arara. Celý proces od výsadby, aplikácie obranných prostriedkov a hnojív až po riadenie vykonáva Cesar a jeho otec. Kúpili si menšie pozemky v regióne Cerrado Mineiro, kde pestujú kávu od roku 2002, predtým Cesarov otec pracoval na rôznych kávových farmách od 80. rokov, kde získal množstvo skúseností, ktoré naučil aj svojho syna. Používajú metódu nazývanú fertigácia, kde sa vstupy zmiešajú s vodou a takto zavlažujú, pričom táto technika je riadená kvapkaním. Vďaka tomu pôda a stromy absorbujú živiny rovnomerne. Vykonávajú selektívny ručný zber na začiatku žatvy, keď zbierajú iba zrelé čerešne, ktoré sú najskôr zrelé na vrchu stromu a neskôr používajú stroje na zber zvyšku v spodnej časti. Družstvá v Brazílii zvyčajne nakupujú kávu od výrobcov na základe ceny na miestnom trhu a potom kávu ďalej predávajú alebo vyvážajú podľa burzy v New Yorku. Na družstve, kde kávu skladujú, dostanú vždy plus k cene vďaka dobrej kvalite, vzhľadu a chuti. Káva pre KAVAZ BRAZIL pochádza z plantáže starej 5 – 6 rokov a má cuppingové skóre 82,25.

Fazenda Castelhana de Baixo – Káva Specialty II

Farmári: Guilherme a Norival Alves Mundim

Nadmorská výška 1 000 m.n.m., pestované odrody: Mundo Novo, Yellow Catuaí, Red Catuaí a Topázio, pestovaniu kávy sa venuje celá rodina. Majú 113 ha vysadených kávovníkov. Norival začal s pestovaním kávy v roku 1988. Rodina sa vždy zameriavala na produkciu „specialty“ káv udržateľným spôsobom a s maximálnym ohľadom na životné prostredie. Pestovanie kávy je v žilách rodiny a prenáša sa z generácie na generáciu. V súčasnosti sa na prevzatie vedenia farmy pripravuje jeho syn Guilherme, ktorý sa naďalej zameriava na produkciu „specialty“ káv, nové fermentačné procesy a hlavne na udržateľnosť.

Fazenda Santa Maria – Káva Specialty III Chocolate do Brasil

Farmári: Mauricio a Nilto Zubioli

Rodina Zubioli je pôvodom z Talianska. Ich životný príbeh sa začal v roku 1920 v São Paulo a Paraná (dva brazílske štáty na juhu, kde sa pestuje káva), no potom sa presťahovali do Minas Gerais. Rodina odovzdávala svoje vedomosti nasledujúcim generáciám a v roku 2021 je aktuálne 5. generáciou. Rodinu tvorí 9 súrodencov, 6 z nich pracujú na farme a 3 synovci a jedna neter sú dokonca inžinieri z agronómie. José Zubioli zomrel v roku 2018, čo spôsobilo rozdelenie farmy na dve časti: Pau D’oleo, kde sa pestujú odrody Topázio, Catuaí a Paraíso a Fazenda Santa Maria, kde sa pestujú odrody Topázio a Mundo Novo.

Fazenda Serra Negra – Káva Ipe do Cerrado

Farmári: Sandra Aparecida a Aparecido Salvador Bonfante

Pracovali spolu od detstva na kávových farmách v štáte Paraná, na juhu Brazílie, spolu so svojimi rodinami. V roku 2000 kúpili majetok Fazenda Serra Negra s dvadsiatimi dvomi hektármi v regióne Chapadão de Ferro, privilegovanom území, široko známom pre svoje minerálne bohatstvo. Nadmorská výška je tu 1100 metrov.

Táto várka zaslaná na Slovensko bola medzi 100 najlepšími na Medzinárodnom týždni kávy, avšak ich cieľom je nestále zlepšovať kvalitu, dosahovať väčšie výsledky v súťažiach a snažiť sa o pridanie hodnoty k ich káve. Farma má všetky zákonné rezervy a momentálne Sandra a Aparecido pracujú taktiež na obdržaní certifikátov. Pestujú odrody Mundo Novo a Catuaí.

Sítio São Sebastião

Farmár: Henrique Nunes

Henriqueho otec dlho pestoval zemiaky. V roku 1986 namiesto toho zacítil príležitosť pestovať kávu, zameral sa na rozvoj malej kávovej farmy a učil svojho syna, Henrique Nunes, ktorý má v súčasnosti 43 rokov a je zodpovedný za obchod, pestovanie a zlepšovanie kvality kávy. Farma Sítio São Sebastião (pomenovaná podľa kresťanského svätca svätého Sebastiána) sa nachádza na privilegovanom horskom mieste, kde Henrique pestuje odrody Obatã, Arara, Red a Yellow Catuaí. Nadmorská výška jeho farmy je 1 200 m. V rámci farmy má aj škôlku. Využíva vyvýšené záhony na sušenie micro-lotov, ale tiež moderné sušičky, ktoré uľahčujú proces sušenia na terase. Pri každom zbere sa zameriava na dosiahnutie najlepších výsledkov správnym obhospodarovaním plodín.

Fazenda Pirapitinga

Farmárka: Dayana K. Baptista Chamma

Farmu kúpila Dayanina rodina v roku 2000. V roku 2016 sa Dayana stala zodpovednou za farmu, potom, čo jej zomrela mama, spolu s manželom začala hľadať zlepšenia procesov, aby získali lepšiu ekonomickú, sociálnu a environmentálnu udržateľnosť a kávu vyššej kvality. V roku 2017 testovali ich odrodu kávy Mundo Novo Q-graderi, ktorí boli ohromení chuťou tejto kávy, a preto sa odvtedy rozhodli produkovať mikroloty a venovať osobitnú pozornosť jej pestovaniu s cieľom maximalizovať jej kvalitatívny potenciál. Pestujú však aj odrody Sequeiro, Catuaí a v roku 2020 vysadili Araru a Yellow Bourbon. Farma sa nachádza v Monte Carmelo – Minas Gerais.

Fazenda Nossa Senhora Aparecida a Fazenda Nossa Senhora da Paz

Farmárka: Marcia de Jesus Sousa Borges

Marcia pracuje s kávou od detstva. V roku 1998 sa jej a jej manželovi podarilo kúpiť si vlastný pozemok a rozhodli sa zamerať na výberové kávy a udržateľnosť. Odvtedy rok čo rok vyhrávajú ceny prostredníctvom súťaží a výstav. Dnes majú dve malé farmy v Minas Gerais v nadmorskej výške 1 260 m. Celková plocha týchto dvoch fariem je 11 hektárov. Všetky plody sú zbierané ručne a všetky zrná sú spracované procesom pulped natural/semi-washed. Pestované drody sú: Yellow Bourbon, Icatu, Yellow a Red Catuaí, Mundo Novo a začínajú s novou výsadbou Arary, ako aj s 2 plochami v prechode na organickú kávu.

Fazenda Duas Barras

Farmár: Glenio Penha

Táto veľká farma sa nachádza v Iraí de Minas v regióne Cerrado Mineiro. Glenio vyštudoval manažment pestovania kávy u majstrov na najuznávanejšej univerzite v Brazílii. V súčasnosti sa zameriava na výrobu vysoko kvalitných káv. Pestuje odrody Mundo Novo, IBC12, Topázio a Red Catuaí. Nadmorská výška na jeho farme je od 975 do 1020 metrov. Pre spracovanie kávy využíva proces natural na afrických posteliach aj na betónovej terase. Na celej farme má zavlažovací systém, ktorý zaručuje, že kávovníky nebudú ohrozené pri nedostatočných zrážkach. Aj keď je jeho farma vo vysokej nadmorskej výške, vďaka rovinatému územiu je možné úrodu zbierať mechanicky pomocou moderných strojov, avšak na novo vysadených plochách sa zbiera ručne.

Fazenda Sol Nascente

Farmári: Michell a Nájilla Miranda

Je to rodinná farma, ktorá vznikla už v 19. storočí, v čase, kedy sa káva stala najdôležitejším ekonomickým artiklom v Brazílii. Táto farma sa nachádza v meste Campanha na juhu Minas Gerais v regióne Mantiqueira, v nádhernej oblasti s úžasnou krajinou a nadmorskou výškou 1 200 m, čo je jeden z dôvodov, prečo má káva odtiaľ vynikajúcu kvalitu. Na farme pestujú odrody Red Catuaí, Mundo Novo a Catucaí.

Fazenda Caixetas

Farmár: Ricardo Ignotti

História kávovej kultúry rodiny Ignottiovcov, potomkov talianskych a portugalských imigrantov, sa začala v roku 1986. Otec Lúcie Elisy Ignottiovej, Sebastião Almeida, chcel združiť rodinu dokopy, a preto presvedčil svoju dcéru a svojho zaťa, Ricarda Vagne Ignottiho, aby sa sa presťahovali z Paraná do mesta Patrocínio, v Minas Gerais, a dal im malý kúsok pôdy na farmu.

Ako plynul čas, Ignottiho rodina sa stala schopnou rozšíriť svoju produkciu, a tak predali pôvodný pozemok, na ktorom sa ich veľký sen začal stávať skutočnosťou, a kúpili novú a väčšiu farmu v tom istom regióne, kde pestujú kávu až dodnes.

V roku 2016 zažila ich produkcia ďalšiu expanziu a rodina si prenajala farmu nazývanú Fazenda Caixetas, nachádzajúcu sa v meste Guimarânia. Bolo to práve na tomto území, počas ich druhej úrody, čo začali produkovať špeciálne kávy. Nadmorská výška je tu 1080 metrov a celková plocha zahŕňa 109 hektárov. Plocha s kávou pokrýva 24 hektárov. Pestujú odrody: Acauã Novo, Catuaí, Catucaí, IBC12 a IPR100. V súčasnosti, 28-ročný Vinícius Ignotti, štvrtý potomok rodiny, je zodpovedný za produkciu kávy spolu so svojím otcom Ricardom Ignottim. Várka kávy zaslaná do KAVAZ BRAZIL bola pozbieraná s najväčším podielom zrelých kávových čerešní. Proces sušenia, ktorý trval štrnásť dní, bol vykonaný veľmi pomaly, aby sa tak dosiahli najlepšie výsledky. Po tejto fáze a pred selekciou zŕn zostala káva v odpočívacej debne 30 dní, aby sa homogenizovala vlhkosť zŕn.

Fazenda Lagoa Torta – Káva Fruta Doce II

Farmár: Antonio Francisquini Baptista

Pestované odrody: Red a Yellow Bourbon, Mundo Novo, Topázio, Catuaí.

Mesto: Araxa, Minas Gerais, nadmorská výška: 910 metrov, rozloha: 300 hektárov

Pán Antonio Francisquini má 86 rokov a niekoľko kávových fariem, celkovo 90 miliónov vysadených kávovníkov, je jedným z najväčších producentov kávy v Brazílii.

V normálnych rokoch sa jeho priemerná produkcia pohybuje okolo 500 až 700 tisíc 60 kg vriec pripadajúc na všetky jeho farmy.

Mal niekoľko kávových fariem v štáte Parana, oblasť južnej Brazílie, a práve teraz ich mení na sóju, kukuricu, kvôli extrémne zložitým podmienkam na pestovanie kávy ktoré tam prevládajú. A tak v súčasnosti pestuje kávu už len v štátoch Minas Gerais a Bahia.

Keď bol mladý, bol pokladníkom v autobuse (ktorý zbiera peniaze za lístky v autobuse), potom sa stal vodičom autobusu a ďalej malým pestovateľom kávy, len s niekoľkými vysadenými kávovníkmi.

V súčasnosti je odborníkom v kávovej kultúre vďaka svojim bohatým skúsenostiam a je známy aj ako kávový barón 21. storočia, ľudia v Brazílii ho dokonca volajú „Kráľ kávy“ (v portugalčine: „Rei do Café“), kvôli jeho znalostiam, produktivite a kvalite.